Nākotne sākas šodien: spēkā stājas Eiropas Elektronisko sakaru kodekss un jaunais BEREC regulējums

Ātra un plaša 5G pārklājuma un citu nākamās paaudzes tīklu tehnoloģiju izvēršana visā Eiropā, stingrāka patērētāju aizsardzība, kā arī noteikta maksimālā robežvērtība starptautiskajiem zvaniem Eiropas Savienībā (ES). Šie ir galvenie aspekti, kas ietverti Eiropas elektronisko sakaru kodeksā jeb refomētajā telekomunikāciju noteikumu kopumā.

Jaunais kodekss patērētājiem sniegs lētākus zvanus ES, stiprinās to tiesības un pavērs ceļu 5G interneta ieviešanai. Sākot ar šodienu – 20.decembri – šī direktīva stājas spēkā un ES dalībvalstīm divu gadu laikā ir jāiestrādā tās nosacījumi valsts tiesību aktos.

Līdz ar kodeksu, spēkā stājusies arī Eiropas Elektronisko Sakaru Regulatoru iestādes (BEREC) regula. Atbilstoši tās jaunajām pilnvarām BEREC būs nozīmīga loma ļoti lielu veiktspējas tīklu1 ieviešanā ES.

Šie tīkli ir nepieciešami, lai iedzīvotāji un uzņēmumi visā Eiropā varētu izstrādāt, piegādāt un izmantot tiešsaistes preces, lietotnes un pakalpojumus. Tie ir arī nepieciešami, lai maksimāli palielinātu Eiropas digitālās ekonomikas izaugsmes potenciālu. Piemēram, lai simtiem mašīnu rūpnieciskos, profesionālos vai sadzīves apstākļos varētu sadarboties reāllaikā, ārsti operācijas veiktu attālināti, automašīnas būtu vadāmas automātiskā režīmā, pilsētas enerģijas patēriņu vai luksoforu darbība būtu pielāgojama aktuālām vajadzībām, un daudz ko citu.

Paredzams, ka nākamo divu gadu laikā BEREC sagatvos 11 vadlīnijas nacionālajām regulatīvajām iestādēm, tādejādi panākot vienādu jaunpieņemto noteikumu ieviešanu telekomunikāciju nozarē un uzraudzību visās ES dalībvalstīs.

BEREC Regulatoru padomi veido 28 ES dalībvalstu regulatīvo iestāžu vadītāji, kā arī novērotāji. Lai BEREC varētu sekmīgi darboties, tam profesionālo un administratīvo atbalstu sniedz BEREC birojs – ES aģentūra BEREC atbalstam. Aģentūras mājvieta ir Rīgā, un šī ir vienīgā ES aģentūra Latvijā.

BEREC biroja galvenais mērķis ir sniegt visu BEREC darbam vajadzīgo profesionālo un administratīvo atbalstu, tostarp finansiālu, organizatorisku un ar loģistiku saistītu atbalstu, kā arī jāsniedz ieguldījums BEREC regulatīvajā darbā.

Ņemot vērā pieaugušo funkciju klāstu, BEREC birojs nākamgad plāno aicināt darbā dažādu jomu speciālistus.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment